Euro Special Note Rembrandt van Rijn

Artikelnummer: 0004
Vorige Artikel 4 van 5 Volgende
€ 3.95 (inclusief 21% btw)

Rembrandt

Oplage: 7.500 Stuks

Dit Euro Special Note biljet is gewijd aan Rembrandt van Rijn. 

Het jaar 2019 staat in het teken van Rembrandt van Rijn: het is namelijk 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. In de jaren na zijn overlijden leeft Rembrandt voort via zijn schilderijen, met De Nachtwacht als meest bekende schilderij. En nu een verzamelbiljet in het teken van Rembrandt van Rijn. 

Vele van Rembrandts schilderijen zijn te zien in het museum in Amsterdam: het Rijksmuseum (met de Nachtwacht) en het Rembrandt huis.

Over de schilder Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn is op 15 juli 1606 geboren in Leiden en op 4 oktober 1669 in Amsterdam gestorven. Hij was in die tijd ook al een bekende Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt als één van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. 

Rembrandt was erg productief. Hij maakte zover we weten rond de 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. Rembrandt van Rijn staat bekend om zijn spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren. Dit leidde tot levendige scènes vol dramatiek. Er worden nog steeds af en toe schilderijen van Rembrandt ontdekt. 

Op de voorkant van deze Euro Special Note staat naast Rembrandt ook zijn eerste vrouw Saskia van Uylenburgh afgebeeld. Ze was een inspiratiebron voor Rembrandt en is op vele schilderijen en tekeningen te zien. Ook hun zoon Titus van Rijn en huishoudster/latere vriendin Hendrickje Stoffels is in Rembrandt’s schilderijen aanwezig; zij hebben gefungeerd voor portretten van zichzelf, maar ook als model voor Bijbelse, mythologische of historische figuren. Rembrandt heeft ook vele zelfportretten gemaakt.

De Nachtwacht 

Op de achterkant van deze Euro Special Note staat het beroemdste schilderij van Rembrandt centraal: De Nachtwacht. Rembrandt schilderde De Nachtwacht tussen ongeveer 1640 en 1642. De Nachtwacht werd pas later De Nachtwacht genoemd. Eerder heette het: Het korporaalschap van Frans Banning Cocq en luitenant Willem Ruytenburgh maakt zich gereed. Rond 1796-1797 werd het schilderij voor het eerst De Nachtwacht genoemd. De Nachtwacht was besteld voor de nieuwe Kloveniersdoelen, verzamelplaats voor de musketiers van verschillende schutterijen. Rembrandt beeldde De Nachtwacht anders af dan toen normaal was. Deze schuttersstukken werden gewoonlijk stijf en formeel afgebeeld. Het is nu meer een actiescène dan een opstelling. Hij toonde een deel van de burgerwacht van wijk II, afkomstig tussen de Damrak en de Nieuwendijk. Ze maken zich bij de poort gereed en willen met opgestoken lansen of pieken optrekken. 

Het schilderij De Nachtwacht, dat nu in het Rijksmuseum Amsterdam hangt, was oorspronkelijk groter. De Nachtwacht werd rond 1715 aan alle vier de zijden ingekort om het schilderij passend te maken voor de Kleine Krijgsraadkamer van het toenmalige stadhuis op de Dam. Sindsdien heeft het schilderij de afmetingen 363 cm bij 438 cm. 

 

Trustpilot reviews

       Reviews:

 

Review Euro biljetten

Zeer verzamelwaard, hou deze biljetten in de gaten!

4 Eurobiljetten besteld en snel en goed verpakt ontvangen. Mooie biljetten, goede aanvulling op de andere elders aangeboden biljetten, zeer verzamelwaard!

 

Review Euro biljetten

Als verzamelaar van de 0 euro biljetten…

Als verzamelaar van de 0 euro biljetten per toeval hier op terecht gekomen en alle 4 besteld. Thuisgekomen deze onder uv gelegd en effectief zijn deze zéér geweldig, zéér mooie details en kleurrijk, toppie !! Alles is correct verlopen en smaakt naar meer.

 

Review Euro biljetten

Mooie biljetten

Mooie biljetten, netjes verzonden

 

 

© 2019 - 2021 Euro Special Note | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel